ANTARCTICA 2019

THE UNKNOWN SOUTH

buffalo serengeti national park

 

lion in migration corridor between tarangire and serengeti

ANTARCTICA

 

Ook wel het 7e continent genoemd, Antarctica steekt er met kop en schouders boven uit als onze meest verafgelegen bestemming ! Enkel per schip te bereiken, is dit mysteriouze, reusachtige deel van de wereld pas recentelijk te bezoeken voor ‘normale’ reizigers.

Er zijn in korte tijd een enorm aantal aanbieders bijgekomen voor reizen naar Antarctica. Ook wij doen dat sinds December 2016. Wij gebruiken daarvoor  OceanWide Expeditions – een van oorsprong Nederlands bedrijf dat zowel in t noorden als t zuiden actieve expedities organiseert op kleinere, ijsbestendige schepen.  

Met dit beknopte informatieve deel  hopen we hier een aantal mythes uit de lucht te helpen zodat je beter kunt kiezen hoe, wanneer en vooral met WIE je naar dit magische gebied zou willen reizen.

Als je meer wilt weten, of wilt praten over het organiseren en voorbereiden van zoiets geweldigs- neem contact met ons op ! 

 

Een reis naar Antarctica roept gelijk beelden op van ijsberen, koude dagen, Willem Barentsz, ijsbergen, mannen met baarden -  .. en voor velen wellicht daagt daarmee t idee dat dit toch echt wat te zwaar zou zijn; fysiek te veeleisend, of dat dit wellicht allerlei training en voorbereiding vraagt. Niets is echter minder waar ! ‘T is natuurlijk altijd goed om gezond, fit, voorbereid en met de juiste uitrusting op pad te gaan – maar dat geldt voor een wandeling in de Waddenzee net zo zeer als voor Antarctica.

Deze reizen zijn, met welke organisatie dan ook, enkel per boot te doen. Dan kun je kiezen uit kleinere schepen, of juist gigantische amerikaanse cruiseliners en voor de erg dapperen onder ons: zelfs de Bark de SV ‘Europa’ zeilt rond de Kaap naar Antarctica.

 

Wat bieden wij aan:

Na het uitproberen van een van de expedities van OceanWide in December 2017, is onze reisaanbieding op dit moment vooral gericht op t verre zuiden – Antarctica zelf en op gezette tijden de eilanden in de Zuidelijke Oceaan zoals de Falklands, South Georgia en de South Shetland eilanden.  

All deze reizen zijn geschikt, en prima te genieten, door eenieder die zelf een trap op kan, zelf in en uit een bewegende boot met 2 treden op de trap kan komen, een redelijke conditie heeft en met een goeie jas een heuvel op loopt; soms in losse sneeuw kan lopen, en die tegen het reizen met een groep kan – er is geen mogelijkheid om dit alleen te doen, je zult  je op het schip en aan wal je een beetje moeten aanpassen aan de groep en de omstandigheden.  

 

Tarangire wildlife lodge

 

De route en logistiek:

Al onze Antarctica reizen gaan vanuit Ushaia, in t uiterste zuiden van Argentinie. Dat vraagt 2 vluchten en een aankomst in Ushaia minimaal 24 uur voor je aan boord gaat -in geval van gemiste aansluitingen en baggage die later komt !

 

Een kortere expeditie gaat vanuit Ushaia naar t zuiden door de Drake Passage, naar het Antarctisch Schiereiland. Op de heen, of terugweg, worden de South Shetlands eilanden bezocht (ligt aan het weer).  Afhankelijk van de locale ijs en weer omstandigheden worden dan baaien en fjorden uitgekozen langs het schiereiland. Er wordt geprobeerd elke dag een landing of 2 aan te bieden en activiteiten op te zetten.

De langere expedities kunnen  naar de Ross Ice Shelf en de Weddel Sea  koers zetten. Dat ligt aan de trip die je boekt. Je komt echter niet onder die lange overtocht via de Drake uit dus neem een boek en wat films mee (2 dagen, 2 nachten)

Sommige van de langere expedities (18+ dagen)  gaan via de South Shetlands, de Falklands of South Georgia. Die zijn echter heel zelden in de aanbieding omdat het een enorme logistieke krachttoer is met vergunningen, seizoenen en bevoorrading van je schip.

 

Jouw keus : route en scheepstype

De route die je boekt ligt vooraal aan het seizoen, de duur en de organisatie van de reis: wat wil je doen  en zien ? De eilanden hebben het meeste dierenleven op de stranden en in het water, het schiereiland heeft de magische landschappen, ijsbergen, zeehonden, penguins en ruimte.

Groot luze schip of kleiner flexible ?

Hoe groter de boot, hoe meer gasten en hoe minder uniek de ervaring. Wat een detail is dat vaak niet verteld wordt: de AATO (Association of Antarctic Tour Operators) stelt strikte richtlijnen en een balngrijke daarvan is  dat er per activiteit een schip maximaal 100 mensen op land / ijs mag zetten. Dat betekent dus aan boord van een schip met 280 mensen aan boord, er 3 x dezelfde activiteit uitgevoerd moet worden voordat iedereen dezelfde ervaring heeft. In die tijd kan het weer omgeslagen zijn, zeehonden vertrokken zijn, de zee ruiger geworden zijn–  en de staf heeft t inmiddels erg koud ! Daar worden dus of minder activiteiten aangeboden in de beperkte reisduur, of je kunt niet alles meemaken en zult moeten kiezen.  

Een kleiner schip met getrainde, multi inzetbare staf is dus de beste keus. Oceanwide Expedtions, onze operator bij uitstek, gebruikt schepen met maximal  110 gasten en dat geeft een prima, snelle, en flexibele dagindeling !

 

 

 

Expedition of Cruise ?

Belangrijk is vooral je keus voor t juiste type schip, voor de juiste trip. Veel operators bieden ‘expeditions’ aan, maar zijn eigenlijk vooral cruiseliners die een toer doen langs te schiereiland – met beperkte mogelijkheden tot landing en actie. De bouw en omvang van een groot cruise schip verleent zich namelijk niet tot het bevaren en doorkruisen van sommige dichtgepakte kanalen en natuurlijke havens in Antarctica, waardoor je de natuur slechts van verre ,met een kijker, kunt waarnemen. Wat is nou indrukwekkender dan in een zodiac met 8 passagiers stilletjes langs de dike lagen ijs en sneeuw varen – sommigen zijn wel 200 meter hoog boven de waterlijn !

 

Klein maar fijn !

Met OceanWide ondernemen wij jaarlijks reizen met de MV Ortelius.  Zij is genoemd naar de Nederlandse cartograaf die de eerste wereldkaart tekende in de 17e eeuw. ‘T was voorheen een Russisch onderzoeksschip en werd omgebouwd tot expeditie & passagiersschip voor Oceanwide. Ze heeft echter niets verloren van haar sterke, gedegen ontwerp en is bestand tegen zware zeen.  Ze heeft de hoogste klasse in ‘ijsbestendigheid’, is wendbaar en uitermate geschikt voor de veeleisende omgeving in Antarctica.

Met comfortabele kabines (2persoons, 4 persoons) op 3 dekken, ieder met eigen badkamers, tv, kastruimte, bar, TV lounge, lecture room, vele buitendekken  en open brug (iedereen mag elk moment de brug bezoeken) is ze de perfecte keus voor een actieve, avontuurlijke belevenisrijke reis naar Antarctica, de Zuidelijke Oceaan en haar eilanden.

 

Wat zie je op een reis naar Antarctica ?

De natuur, de landschappen, het ijs en de sneeuw maken dit al een unieke reis op zich. Tijdens de overtocht over de Drake Passage heb je goede kans om migrerende walvissen, dolfijnen en zelfs groepen orka’s te zien. Vogels volgen de boot de hele overtocht lang- albatrossen, Skuas, en South Terns, Snow Petrels zijn slechts enkele soorten. Na een dag en nacht is het de sport om de eerste drijvende ijsberg aan de horizon te zien en dan is t nog een korte tocht naar het Antarctische Schiereiland. Afhankelijk van het seizoen (zomer ervoor/erna) is er elke dag iets anders te zien – penguins kolonies, hele kolonies van diverse broedende vogelsoorten, zeehonden rustend op het ijs en in het water,  walvissen – en dat alles met als achtergrond het oneindige landschap. Antarcitca is onvoorstelbaar groot- sommigen gletschjers en ijskappen waar je langs zult varen zijn honderden meters dik en schuiven, langzaam, al miljoenen jaren de zee in.

 

Wildlife Reizen, Duik expedities, Kayak tochten en diverse dag activiteiten :

Op de eilanden in de Zuidelijke Oceaan is het dierenleven nog dichter op elkaar gepakt. Hier vindt je in November duizenden dieren die allemaal tezaam komen om tee ten, jongen te baren en zich klaar te maken voor de winter. OP de stranden van South Georgia en de Falklands eilanden is t drukker dan in een grote metropool ! King penguins en Emperor Penguins met 250 duizend tegelijk, die weer hun kolonie hebben achter de half miljoen Pelt zeehonden die hier samenkomen. De horizon is letterlijk niet te zien. Daarboven de vogels – en onze zodiacs.

 

Dit schouwspel is weer met enkel strikte regels te bezoeken en t is belangrijk dat je een operator kiest die zich daaraan houdt. Dieren mogen niet verstoord worden, dieren hebben altijd voorrang, er is een miniem aantal meters nodig tussen jou en de dieren. Als je loopt, kijk uit voor nesten, sta een wandelende penguin niet inde weg – allerlei regels die de professionele staf met je doorneemt en uitlegt.

Al naar gelang je fysieke kunnen en je eigen interesse worden er activiteiten opgezet –

Met zodiacs cruisen we langs de dieren, of kiezen een strand uit om te landen. Met waterdichte neoprene laarzen zijn er wandel mogelijkheden heuvels op, om alles van nog dictherbij te kunnen zien. Op met sneeuw bepakte hellingen zijn er sneeuwschoenen voorhanden.

 

Kan iedereen dit ?

Een ieder die regelmatig wandelt, een lichte heuvel in een normaal tempo op kan lopen en zelf met hulp van de boot crew in en uit een zodiac kan stappen kan dit prima aan ! Denk aan een medium zware duinwandeling met een korte beklimming van een zandereige duintop, met een rugzak, en een camera om je nek. Het tempo ligt niet hoog, en de afstanden zijn niet groot. Wel kan t koud, nat en winderig zijn !

Je uitrusting:

Eenieder die wel eens in de herfst in Nederland heeft gefietst, en in de winter heeft gewandeld of bijvoorbeeld in engeland een wandeling heeft gemaakt – heeft waarschijnlijk t meerendeel van deze uitrusting en heeft een prima idee wat de zwaarte van deze dagtochten zijn !

Kijk eens op onze pagina over je uitrusting (antarct expedition gear) als je wilt peilen wat je nodig zou hebben.

 

Wil je Iets meer inspanning ?

Daarnaast is er de mogelijkheid tijdens specifieke reizen om meer te doen en dit vraag iets meer voorbereiding en fitness. Als eerste is er de mogelijkheid om buiten, op een uitgekozen beschutte plek, te overnachten op het Antarctische schiereiland. Niet voor iedereen klintk dat heel aantrekkelijk, echter met de juiste uitrusting (door t schip geleverd) heb je het warm en zie je de middernacht zon opkomen !

Kayaken -is een erg populaire activiteit. Als mens besef je pas echt de enorme afmetingen en ruimte die dit witte continent zo indrukwekkend maakt in een kayak op de waterlijn – de torenhoge ijsbergen, gletschjers en berglandschappen zijn nog groter, stiller, zwaarder als je er zonder motor langsglijdt. Een up close ontmoeting met de penguins en zeehonden is iets wat je je hele leven bijblijft. OceanWide biedt begeleide kayaktochten aan op gazette reizen. Dat betekent dat ke per reis, zult proberen om 3 maal een dagdeel te kayaken, meestal s’ochtends. De gids gaat mee en een zodiac blijft erbij voor t geval date r snel terug naar het expedite schip nodig is. De gids is een international, ervaren, gediplomeerde gids met ervaring in Antarctica. Voor een kayak booking heb je een redelijke fitness nodig, en is t handig als je een aantal malen eerder hebt gekayakt of op zijn minst op je gemak bent in een kayak of kleine boot met peddels. Kayaks zijn 1mans kayaks. Je hebt hiervoor waterproof handschoenen, muts, jacket nodig. De rest wordt door t schip geleverd.

Na het kayaken in de ochtend heb je de kans om smiddags met zodiacs aan land te gaan.

 

Niet voor iedereen: duiken met ijspegels!

Duiken – wellicht de ultiieme kennis making met Antarctica, de eilanden en haar bewoners !      

Hiervoor heb je wel een zekere specifiek ervaring nodig ! Dit is ‘big boys diving’, de Big Kahuna om t maar zo te zeggen ! Weer wordt dit vooral sochtends gedaan . de duiken zijn ondiep en kort – vanwege de kou en veiligheid. Hoe dieper je gaat, hoe moeilijker het simpelweg is iets op te lossen !

Je hebt minimal 30 aantoonbare duiken in een drysuit (droogpak) nodig, minimal 16 maanden voor de reis. Je hebt je eigen duikuitrusting nodig, het schip levert tanks en lood. Je duikt op lucht – geen nitrox ! Maak heel zeker dat alles werkt en alles nagekeken is – je wilt geen duik missen omdat je een Oring vergeten bent ! Neem vooral GEEN nieuwe. Ongeteste uitrustin mee- Antarctica is niet de plek om eens te kijken of je nieuwe masker lekker zit of lekt  !!

Water temperature zijn net boven de 3,  4, 5 Graden Celsius. Zorg dat je voldoende warme kleding hebt voor onder je drysuit ! Je gezicht wordt nat – en koud – dus wees goed voorbereid en getraind.

Slechts een beperkt aantal duikers kan mee, op beperkte reizen – laat het ons minimal 6 maanden van te voren weten als je geinteresseerd bent in een duik reis.

-je kunt in Ushaia de dagen voor je reis een refresher doen met onze uitgekozen Duik school zodat je kunt wennen aan het water, zodiacs en je uitrusting.

Je moet in staat zijn, zelf met je duikuitrusting de trap af te gaan en in een bewegende zodiac te stappen. Je wordt uit t water in de zodiac geholpen maar die heeft GEEN TRAP – zorg dat je hier in geoefend hebt ! Maak van te voren met je buddy duidelijke afspraken over diepte, tijd, specifieke gebaren en uiteindelijk heeft de DIVE LEADER de onbetwiste leiding over je duik van die dag !

Je zult een aparte verzekering nodig hebben hiervoor – daarover kunnen we je adviseren.     

 

In 2019 organiseert de African and Oriental Travel Co Ltd een Dive Expedition naar deze eilanden die ook voor niet-duikers openstaat te boeken: zie onze pagina (….)

 

Een reis naar Antarctica is zeker een unieke, een keer in je leven, trip. Dus wacht niet te lang, het is niet iets wat je voor volgend weekend boekt – neem vandaag nog contact op via email,  Whatsapp of ons Contact formulier om hier meer over te weten of de eertsvolgende expeditie datum te krijgen.

Als je liever in het Nederlands communiceert, - vraag naar Francisca en scrhijf in t Nederlands. Dank je wel !